Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Groesbeekse Tand Technisch Laboratorium
Ad van der Meer Auto's bv
Jasmijn / Scholten bloemen en planten

2008 - Zambia

Eigenlijk stond Zuid Afrika op ons wensen lijstje.Doordat Habitat Zuid Afrika zijn haar internationale afspraken niet helemaal op een rijtje had, konden er dit jaar geen bouwreizen naar dit land worden georganiseerd. 
Het alternatief was Zambia, in 2007 had Habitat Nederland een eerste bouwreis naar deze bestemming georganiseerd en e.e.a was naar wens verlopen. Oké, Een bevolking en leefomstandigheden wellicht vergelijkbaar met Ghana en Zuid Afrika, na onze India reis van vorig jaar een behoorlijk contrast.

Ook dit jaar weer met ruim 30 deelnemers, waar onder onze eerste jubilarissen voor de 5e keer mee, Jan Camper, met een door ons georganiseerde bouwreis en Piet Janmaat voor de 6e keer mee op bouwreis, waarvan “slechts” 4 keer met ons.

Inderdaad is de bevolking, de cultuur, de omstandigheden, de bouwmethode ed vergelijkbaar met Ghana en Zuid Afrika en natuurlijk is onze eerste indruk van die grotere, donkere mensen enigszins bepalend in deze. Het was fysiek zwaar werk deze bouwreis veel materiaal verplaatsen, veel betonwerk in de fundering en als begane grondvloer, daarmee minder “zichtwerk” gemaakt. Daarnaast zijn er wel degelijk muren gebouwd, kozijnen geplaatst, wanden gestucadoord etc.

Even een domper was de mededeling dat er donderdag verkiezingen zouden zijn en vanwege het niet aanwezig zijn van Habitat medewerkers op de bouwplaats die dag (vrije dag vanwege) er niet door ons gebouwd kon worden en vrijdag uit veiligheidsoverwegingen (mogelijke onlusten vanwege) de reis van ons hotel naar de bouwplaats niet mogelijk zou zijn.
Na “enig” overleg en wat overtuiging werd afgesproken dat de projectleider / voorman van Habitat heel vroeg in de ochtend zou gaan stemmen en wij met onze eigen bouwkundige ervaring, zonder de lokale bouwvakkers, toch donderdag konden gaan bouwen. Wel hebben we zelf, als groep, voor deze dagen wat extra afspraken gemaakt indien zich een calamiteit zou voordoen.

Ook de vrijdag zijn we samen met de lokale bevolking weer gaan bouwen en was er in de namiddag de ceremonie, mogelijke onlusten werden immers pas verwacht bij de uitslagen van de verkiezingen, zaterdagavond/zondag. 
De zaterdag was ontspanning, in de ochtend een mini safari op het terrein van ons hotel/lodge, in de namiddag een toeristisch marktje en vanaf een gezellig terras een kleine rondvaart over een deel van de rivier op zoek naar nijlpaarden.

De ervaring van deze bouwreis werd enigszins bepaald door de “invloed” van de verkiezingen en de wat matige ondersteuning vanuit het kantoor van Habitat Zambia, toch heeft een groot deel van deze groep op de terug reis aangeven in 2009 weer van de partij te zijn.

Webdesign by RETO Copyright Bodewes Soest B.V. 2024