Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Bouwreizen Team Soest
Indruk Grafisch Ontwerp
Bodewes Soest bv
Isero

Zambia - onze gezinnen

29-10-2019

Voorafgaand aan onze reis ontvingen we informatie over de gezinnen waarvoor we gaan bouwen. Lees hier hun verhaal!

Liness
Liness is 72 jaar en zorgt voor haar drie kleinkinderen. Ze was ooit getrouwd met Banda en heeft met hem zes kinderen gekregen van hun kinderen leeft er nu nog één. In 1998 zijn ze na veel huwelijksproblemen gescheide. Na de scheiding raakt Liness haar huis kwijt en krijgt het stigma van een gescheiden vrouw. Ze vond korte tijd onderdak bij een familielid maar werd al snel zijn huis uitgezet. “Ze noemen me heks. Ik leefde in een gemeenschap waar ik werd gediscrimineerd door mijn eigen familie. vertelt Liness. Na vele omzwervingen kon ze uiteindelijk een klein kamertje huren bij een dorpsgenoot.  
Liness zorgt voor de drie kleinkinderen : Gift (17), James (14) en Jane (12). De kinderen zijn van haar jongste dochter die is overleden evenals hun vader. Het huis waar het gezin woont biedt veel te weinig ruimte en privacy voor Liness en haar kleinkinderen. Het huis is gemaakt van modderstenen en staat op instorten. “We leven altijd in de angst dat het huis instort” zegt Liness. Het huis heeft geen pit latrine of andere sanitaire voorziening. Als Linette naar de wc moet dan doet ze dat op plastic; dat haar kleinkinderen voor haar weggooien.  
Door gezondheidsproblemen is Liness niet in staat om te werken en is ze afhankelijk van de goedheid van anderen voor haar levensonderhoud. Mensen uit haar kerkgemeenschap reiken haar de helpende hand, door maaltijden te koken voor het gezin. Drie maaltijden per dag is een luxe voor het gezin. Voor water moet Liness naar een put; dat kan ze vanwege haar gezondheid niet. Buren halen het water voor haar. “Ik kan niets. Ik kan alleen bidden en hopen op een beter leven en een beter huis voor mijn gezin.’ Dat haar gebeden worden beantwoord kan ze nauwelijks geloven.  

Aclen en Tricia
Aclen woont samen met zijn vrouw Tricia en hun vier kinderen: Gilbert (10), Acless (7), James (4) en Mircale (2). Daarnaast zorgen zij ook voor hun nichtje Mirriam van 17 en hun neef Douglas van 20.  
Aclen heeft zijn hele leven hard gewerkt eerst hij verkocht ijs en tweedehandskleding. In 2015 is hij aan de slag gegaan als tuinman. Tot het in april 2019 misging. Tijdens het tuineren heeft Aclen een hersenbloeding gekregen waardoor hij linkszijdig verlamd is geraakt.  Dit heeft het leven van het gezin nog zwaarder gemaakt omdat Aclen niet meer kan werken. Tricia probeert nu inkomen voor hun gezin te generen.  Ze heeft allerlei baantjes maar ze verdient niet genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor maaltijden zijn ze dan ook afhankelijk van de goedheid van mensen uit de gemeenschap.  
Het gezin huurt nu een vierkamer huis van gemaakt van modderstenen met barsten in de muren.  De kerk – waar Aclen en zijn gezin lid van zijn – betalen de huur van het huis. “Ons huis is niet veilig en staat op instorten maar we zijn al dankbaar dat we een huis hebben” zegt Aclen.  Water haalt de familie uit de put op 200 meter van hun huis. “ Het is veilig genoeg om te drinken maar we koken het altijd eerst. ” verteld Aclen. De familie hoeft hier niet voor te betalen vanwege de gezondheidsproblemen van Aclen. “We kunnen het bijna niet geloven dat we straks een eigen huis hebben. Een veilig huis dat niet op instorten staat en waar we niet uitgezet kunnen worden.” zegt Aclen 

 

Nieuws overzicht
Webdesign by RETO Copyright Bodewes Soest B.V. 2024